Jakie? Kiedy? Dla kogo?

Przygotowywanie i picie koktajli to idealny sposób na szybkie dostarczenie sobie energii i składników odżywczych. Ich składniki możemy wybierać przez wzgląd na jedynie nasze preferencje smakowe lub też w zależności od potrzeb naszego organizmu. Co więcej, jedno nie wyklucza drugiego!

Poniżej wymienione zostały produkty, które powinniśmy wykorzystywać do przygotowywania koktajli, idealnie spełniające dane zadanie lub, po prostu, potrzebne w jakiś sytuacjach. Oczywiście są to tylko propozycje, a nie przepisy, gdyż czasem wszystkich składników z jakiegoś odnośnika połączyć się nie da - wybierajmy i mieszajmy ze sobą te, których potrzebujemy i które pasują do siebie smakowo (nawet jeśli należą do różnych grup). I tak:

- gdy potrzebujemy szybkiego zastrzyku energii → banany (lub inne owoce o stosunkowo wysokiej zawartości cukru), migdały, mleczko kokosowe, rodzynki i inne suszone owoce, zielona i biała herbata, kawa, miód

- gdy chcemy pozbyć się toksyn z organizmu →suszone morele, banany, pomidory, ogórki, zielone warzywa liściaste, awokado, pokrzywa, sok z cytryny, imbir, natka pietruszki, koperek, seler naciowy (mają działanie moczopędne i detoksykacyjne)

- dla pań w okresie menopauzy → mleko sojowe, tofu, figi (zawierają fitoestrogeny, które łagodzą nieprzyjemne objawy menopauzy), sezam, mak nabiał (zawierają duże ilości wapnia, a więc zapobiegają osłabianiu się kości i osteoporozie), zielona herbata (przyspiesza metabolizm i zapobiega przybieraniu na wadze, co jest, na skutek zachodzących zmian hormonalnych, częstym problemem kobiet w okresie przekwitania)

- na odchudzanie → szpinak, brokuły, sałata, cukinia, papryka zielona itd., (są niskokaloryczne i mają działanie moczopędne), odtłuszczone jogurty, kefir i maślanka (to idealna niskokaloryczna baza do koktajlu), kawa, pu-erh i zielona herbata, sok z cytryny, grejpfruty, chili, cynamon, imbir, pieprz (przyspieszają metabolizm i dostarczają antyoksydantów)

- po treningu → jogurty, serki homogenizowane, kefir, serwatka (są bogatym źródłem białka), banany (odbudowują zapasy glikogenu w mięśniach)

- na odbudowanie flory bakteryjnej w jelitach → jogurty naturalne i kefir, czosnek, kiszona kapusta, sok z kiszonej kapusty, ogórki kiszone (to naturalne probiotyki ub/i prebiotyki)

- na wzmocnienie odporności → sok z cytryny, grejpfruty, czarna porzeczka, aronia, kiwi, papryka (dostarczają dużych ilości witaminy C), czosnek, cebula (to naturalne antybiotyki)

- na stres i wzmożoną aktywność intelektualną → pestki dyni, zarodki i otręby pszenne (są bogatym źródłem magnezu), melisa (uspokaja i wycisza), orzechy włoskie (wspomagają koncentrację i pamięć)

- na dobry sen → melisa (uspokaja i wycisza), chudy nabiał, pestki dyni (zawierają tryptofan, który w organizmie metabolizowany jest w melatoninę odpowiedzialną za prawidłowy sen)

- na piękną cerę → skrzyp polny, bratek, biała herbata (redukują zmiany trądzikowe, zmarszczki itd.), marchewka (to bogate źródło karotenu nadającego skórze piękny kolor), pomidory (dostarczają potasu odpowiedzialnego za wypłukiwania toksyn z organizmu), awokado, siemię lniane (są źródłami zdrowych tłuszczów), pestki dyni (to bogate źródło cynku)

- na anemię → buraki, jarmuż, szpinak (dostarczają duże ilości żelaza, działają krwiotwórczo)

Jak widać, koktajle dzięki temu, iż wykorzystać można w nich niemal wszystkie produkty, mogą okazać się pomocne w walce z wszelakimi dolegliwościami.

Pamiętajmy, że koktajle możemy zabierać ze sobą do pracy czy szkoły - nawet osoby zabiegane nie muszą z ich picia rezygnować. Co więcej, to właśnie dla nich stanowią one idealną, zdrową przekąskę, gwarantując, że, zmęczone codziennymi obowiązkami nie wyskoczą na obiad do baru szybkiej obsługi.

 

powrót do strony głównej