Jakie? Kiedy? Dla kogo?
Przygotowywanie i picie koktajli to idealny sposób na szybkie dostarczenie sobie energii i składników odżywczych. Ich składniki możemy wybierać przez wzgląd na jedynie nasze preferencje smakowe lub też w zależności od potrzeb naszego organizmu. Co więcej, jedno nie wyklucza drugiego!
Poniżej wymienione zostały produkty, które powinniśmy wykorzystywać do przygotowywania koktajli, idealnie spełniające dane zadanie lub, po prostu, potrzebne w jakiś sytuacjach. Oczywiście są to tylko propozycje, a nie przepisy, gdyż czasem wszystkich składników z jakiegoś odnośnika połączyć się nie da - wybierajmy i mieszajmy ze sobą te, których potrzebujemy i które pasują do siebie smakowo (nawet jeśli należą do różnych grup). I tak:
- gdy potrzebujemy szybkiego zastrzyku energii → banany (lub inne owoce o stosunkowo wysokiej zawartości cukru), migdały, mleczko kokosowe, rodzynki i inne suszone owoce, zielona i biała herbata, kawa, miód
- gdy chcemy pozbyć się toksyn z organizmu →suszone morele, banany, pomidory, ogórki, zielone warzywa liściaste, awokado, pokrzywa, sok z cytryny, imbir, natka pietruszki, koperek, seler naciowy (mają działanie moczopędne i detoksykacyjne)
- dla pań w okresie menopauzy → mleko sojowe, tofu, figi (zawierają fitoestrogeny, które łagodzą nieprzyjemne objawy menopauzy), sezam, mak nabiał (zawierają duże ilości wapnia, a więc zapobiegają osłabianiu się kości i osteoporozie), zielona herbata (przyspiesza metabolizm i zapobiega przybieraniu na wadze, co jest, na skutek zachodzących zmian hormonalnych, częstym problemem kobiet w okresie przekwitania)
- na odchudzanie → szpinak, brokuły, sałata, cukinia, papryka zielona itd., (są niskokaloryczne i mają działanie moczopędne), odtłuszczone jogurty, kefir i maślanka (to idealna niskokaloryczna baza do koktajlu), kawa, pu-erh i zielona herbata, sok z cytryny, grejpfruty, chili, cynamon, imbir, pieprz (przyspieszają metabolizm i dostarczają antyoksydantów)
- po treningu → jogurty, serki homogenizowane, kefir, serwatka (są bogatym źródłem białka), banany (odbudowują zapasy glikogenu w mięśniach)
- na odbudowanie flory bakteryjnej w jelitach → jogurty naturalne i kefir, czosnek, kiszona kapusta, sok z kiszonej kapusty, ogórki kiszone (to naturalne probiotyki ub/i prebiotyki)
- na wzmocnienie odporności → sok z cytryny, grejpfruty, czarna porzeczka, aronia, kiwi, papryka (dostarczają dużych ilości witaminy C), czosnek, cebula (to naturalne antybiotyki)
- na stres i wzmożoną aktywność intelektualną → pestki dyni, zarodki i otręby pszenne (są bogatym źródłem magnezu), melisa (uspokaja i wycisza), orzechy włoskie (wspomagają koncentrację i pamięć)
- na dobry sen → melisa (uspokaja i wycisza), chudy nabiał, pestki dyni (zawierają tryptofan, który w organizmie metabolizowany jest w melatoninę odpowiedzialną za prawidłowy sen)
- na piękną cerę → skrzyp polny, bratek, biała herbata (redukują zmiany trądzikowe, zmarszczki itd.), marchewka (to bogate źródło karotenu nadającego skórze piękny kolor), pomidory (dostarczają potasu odpowiedzialnego za wypłukiwania toksyn z organizmu), awokado, siemię lniane (są źródłami zdrowych tłuszczów), pestki dyni (to bogate źródło cynku)
- na anemię → buraki, jarmuż, szpinak (dostarczają duże ilości żelaza, działają krwiotwórczo)
Jak widać, koktajle dzięki temu, iż wykorzystać można w nich niemal wszystkie produkty, mogą okazać się pomocne w walce z wszelakimi dolegliwościami.
Pamiętajmy, że koktajle możemy zabierać ze sobą do pracy czy szkoły - nawet osoby zabiegane nie muszą z ich picia rezygnować. Co więcej, to właśnie dla nich stanowią one idealną, zdrową przekąskę, gwarantując, że, zmęczone codziennymi obowiązkami nie wyskoczą na obiad do baru szybkiej obsługi.
|